Uzm. Dr. Murat Vehbi Gökçe MENÜ

Eklem Enjeksiyonu

Eklem enjeksiyonu, ağrıya neden olan eklem içerisine ya da o ekleme ait olan sinirlerin etrafına ilaç yönteminin uygulanmasıyla gerçekleştirilen tedavi uygulamasıdır. Omurha hareketliliğiyle birlikte esnekliğini sağlayan, her iki omur arasında üst, alt, sol ve sağ olmak üzere dörder adet faset eklemlerdeki bel problemleri için uygulanan bir tedavi yöntemi olarak da bilinir.

Eklem enjeksiyonu yöntemi faset eklemlerde yaşanan problemlerin tedavisi için kullanılmaktadır. Bununla birlikte bel ağrısının fasetik eklemlerden dolayı olup olmadığının anlaşılması için de yine bu yöntem ele alınmalıdır. Bel problemi yaşayan kişilerin faset eklemlerden mi kaynaklı olduğunun anlaşılması adına uygulanan eklem enjeksiyonu yöntemi en doğru ve garantili yöntemlerden biri olacaktır.

Eklem enjeksiyonu işlemi gerçekleştikten bir süre sonra ağrılarda azalma olduğu da görülecektir. Ayrıca enjeksiyon ağrı kesici ve ödem giderici olarak etki etmektedir. Bu etki süresi ise ortalama olarak 6 aydan 9 aya kadardır. Kıkırdak yıkımının ve diz kireçlenmelerinin başlangıç aşamasında uygulama ve erken teşhis ile birlikte diz protezi ameliyatlarına da gerek kalmaksızın tedavinin desteklenmesi bu yöntem ile birlikte mümkündür.

Eklem Enjeksiyonu Hangi Durumlarda Kullanılır

Eklem enjeksiyonu genel olarak şu gibi durumlarda uygulanmakta ve doktorlar tarafından da önerilmektedir:

  • Faset hastalığı,
  • Faset eklemlerinin kireçlenmesi
  • Omurga kanalının kireçlenmesi,
  • Dejeneratif disk hastalıkları

Bu gibi durumlar insanların çok rahatsız olduğu ve ağrı hissederek canının acıdığı durumlardır. Böylesi durumlarda kişilerin birçok klinik araştırması da yaparak kendilerine en uygun yerlerde eklem enjeksiyonu yöntemiyle hastalıkları için tedavi yollarını arayabilirler.

Eklem için enjeksiyon uygulamaların sistemik alerjik reaksiyon veya eklem için enfeksiyon gibi yan etkiler az da olsa görülebilir. Bununla birlikte bazı hastalarda ise hafif şişme ve eklemde kızarıklık gibi geçici durumlar da oluşabilir.

Uzm. Dr. Murat Vehbi Gökçe Uzm. Dr. Murat Vehbi Gökçe
(0312) 261 00 95