Kış aylarında daha fazla görülmeye başlayan halsizlik, ağrı ve yorgun uyanma gibi semptomların genellikle soğuk havalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durum kısmen doğru olsa da fibromiyalji sendromunun belirtileri ile benzerlik göstermesi nedeniyle dikkatli olunmalı, ihmal edilmemelidir.
Fibromiyalj, yaygın ağrılara neden olan ve sık görülen bir romatizmadır. Ağrılar daha çok bel ve boyun bölgelerinde yoğunlaşır. Hastalar ağrıların yanı sıra yorgunluk, halsizlik, terleme, titreme, uyuşma hissi, mide ağrısı, sancılı adet, gözlerde ve ağızda kuruluk ile uyku bozukluğu ve buna bağlı olarak güne yorgun başlama gibi durumlardan da şikayet ederler. Mevsim geçişleri ve soğuk havalara bağlı olarak artan semptomlar, kişilerde işgücü kaybına da neden olur. Hastalar artan ağrı şikayetleriyle çoğu zaman farklı branş doktorlarına başvururlar lakin bu durum hem zaman kaybına hem de hastanın sağlık sorununda artışa neden olur.
Fibromiyalji, çoğu kadın olmakla birlikte her yaş ve cinsiyette görülebilir. Herhangi bir romatolojik, viral veya bakteriyel hastalığı olanlar ile psikiyatrik sorunları olan kişiler fibromiyalji açısından risk altındadır. Depresyon hastalarında ve anksiyetesi yüksek olan kişilerde daha sık görülür. Hastalara fibromiyalji tanısı konulabilmesi için semptomların üç ay devam etmesi gerekmektedir. Hastalıkta tek bir tedavi şekli yoktur. Hastalık, ağrıyı ve yorgunluğu dindirmek amacıyla düzenlenecek ilaç tedavisinin yanı sıra kişiye özel egzersiz programı oluşturulması, fizik tedavi, masaj ve düzenli diyet gibi uygulamaları da içine alan multidisipliner bir programla tedavi edilmelidir. Gerekli durumlarda hastaya psikiyatrik destek de verilebilir.
Fibromiyalji sendromundan korunmak için hava koşullarına uygun giyinmek, havasız ve sigara içilen ortamlardan kaçınmak, stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek, iş ve dinlenme saatlerini dengelemek, çalışma ortamınızı anatominize göre düzenlemek, ve kendinize uygun sporları tercih etmek önemlidir.